Veiligheid en privacy


Maak je T-Mobile Thuis verbinding veilig in 4 stappen:

1

Maak je wachtwoorden sterker

Wanneer je een wachtwoord aanmaakt, zorg dan dat dit een sterk wachtwoord is. Dit betekent een zelf gekozen wachtwoord van minimaal acht karakters voor glasvezel internet en veertien karakters voor standaard internet. Daarnaast is het verstandig als het wachtwoord één of meerdere van de volgende karakters bevat:

hoofdletter, kleine letter, nummer, speciaal karakter zoals @, #, $ en %

Een andere manier is het kiezen van een zogenaamde wachtwoordzin, bijvoorbeeld mijnfavorietetvserieisgamesofthrones. Een sterke wachtwoordzin bestaat uit minimaal twintig tekens en is origineel en persoonlijk.

Andere tips:
  • Wijzig je wachtwoord regelmatig.
  • Gebruik geen wachtwoord dat direct aan jou te relateren is; zoals je woonplaats of naam van je kinderen.
  • Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Dat is lastig maar wel de beste manier om je gegevens goed te beschermen.
  • Deel je wachtwoord nooit met iemand.
2

Wijzig het wachtwoord van het modem

Je modem heeft bij T-Mobile Thuis standaard inloggegevens gekregen (gebruikersnaam ‘user’ en wachtwoord ‘user’). We raden je dan ook aan dit wachtwoord van je modem te wijzigen. Zodra je de eerste keer inlogt op je modem, wordt er gevraagd om je wachtwoord te wijzigen. Handig toch! Wil je weten hoe je inlogt? Op de pagina Wifi- & modeminstellingen staat dit uitgelegd.

3

Wijzig de Wifi naam en het Wifi wachtwoord

Je draadloze netwerk is bij T-Mobile Thuis standaard met een goed wachtwoord beveiligd. Toch raden we je altijd aan om je draadloze netwerk met een persoonlijke netwerknaam en wachtwoord te beveiligen. Wil je weten hoe dat moet, volg daarvoor de stappen die staan beschreven op de pagina Wifi- & modeminstellingen.

4

Beveilig je netwerk en je apparatuur

Niet goed beveiligde gegevens, met name bij thuisopslag op een netwerkschijf (zogenaamde NAS-apparatuur), kunnen risico's opleveren. Zo kan het zijn dat anderen bijvoorbeeld ongevraagd toegang tot je opgeslagen foto's krijgen.

Wat doet T-Mobile en wat kun je zelf doen?
  • T-Mobile Thuis biedt zelf geen externe netwerkschijven aan, maar het kan zijn dat je wel zo’n schijf hebt aangesloten op een T-Mobile-router.
  • Op het moment dat je deze apparaten op elkaar aansluit, krijg je een melding waarin we je adviseren altijd een gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken om de verbinding te beveiligen. Als je dit (nog) niet hebt gedaan, adviseren we je dit alsnog te doen.
  • We raden je altijd af om ‘anonieme toegang’ (dus zonder gebruikersnaam en wachtwoord) tot jouw apparatuur toe te staan. De plug&play functionaliteit (het zogenaamde UPnP ) staat bij alle T-Mobile-routers standaard uit.

Kom je er niet uit? Stel je vraag aan T-Mobile Thuis